Na życzenie czytelniczki (Droga K., to dla Ciebie) dorzucam coś z przepisów dla małych urwisów.
Temat niejadków omówiłam już przy okazji innego posta, więc nie będę się powtarzać (zobacz: http://blogodzieciach.blogspot.com/2012/07/sposob-na-niejadka-nalesniki-weze.html).
Temat niejadków omówiłam już przy okazji innego posta, więc nie będę się powtarzać (zobacz: http://blogodzieciach.blogspot.com/2012/07/sposob-na-niejadka-nalesniki-weze.html).
Na 1 omlet potrzebne będą:
1 jajko
Mała cukinia
Trochę masła, oliwy lub oleju
Ser żółty lub inny składnik, który dziecko lubi
2 źdźbła szczypiorku
Podsmażamy na maśle, oliwie lub oleju – cukinię cienko pokrojoną
np.: obieraczką do warzyw (jeden plaster ma być nieco grubszy – to będzie tułów
ślimaka).
Dziecko ubija białka, potem dorzucamy żółtka, a na koniec,
gdy jajka będą ubite, dołączamy drobno pokrojone dodatki, które dziecko lubi (u
nas był to żółty ser).
Wylewamy wszystko na patelnię.
Na wierzch wykładamy spiralnie paski cukinii (oprócz tego
najgrubszego).
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem.
Wykładamy na talerz, dokładamy tułów i rogi ze szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz